DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

Nagyon speciális eset, amikor valaki DJ-ként és producerként is tevékenykedik, tehát egy személyben jogosult (hangfelvétel-előállító) és felhasználó (DJ) is. (A DJ-k körében, a "szakmán” belül esetleg úgy tűnhet, hogy ez az eset gyakran előfordul, ám valójában a sok-sok tízezer alkotó és felhasználó között elenyésző, alig néhány ezrelék azok száma, akik mindkét oldalon érintettek.)

Ha valaki DJ-ként dolgozik, nyilvánvalóan számos hangfelvételt használ, zömmel másolatokat, amelyeket felhasználóként jogosítania kell. Ha ezt az átalánydíj formájában teszi, akkor minden, a hanghordozóin található másolt hangfelvétel felhasználása legális, beleértve természetesen azokat is, amelyeket történetesen saját maga készített, mint hangfelvétel-előállító (producer).

A hangfelvételek nyilvános bemutatását, illetve az ebből a célból történő többszörözést (sem pénzért, sem ingyen) nem engedélyezheti egyedileg a hangfelvétel-előállítója. Egyetlen kivétel, ha kilép a közös jogkezelés alól: erről írásban kell nyilatkoznia a közös jogkezelő szervezet felé, a tárgyévet megelőző év szeptemberéig.

Ez esetben saját maga valóban adhat engedélyt minden felhasználónak – így természetesen akár saját magának is - a hangfelvételeinek többszörözésére, felhasználására. Mások zenéi után (DJ-ként) ettől még természetesen kell jogdíjat fizetnie, viszont a saját zenéi vonatkozásában ő maga a közös jogkezelő szervezettől nem fog jogdíjat kapni (producerként), amikor mások használják az ő zenéit. A gyakorlatban tehát nemigen éri meg egy DJ-producernek kilépnie a közös jogkezelés alól, az egyetlen eset az lehet, ha mindig kizárólag a saját műveit játsza, mások viszont nem játszák azokat. Ha más zenéket is játszik – ahogy azt szinte minden DJ-producer teszi – akkor a jogosítás általános szabályai alatt tudja a saját (producerként készített) zenéit is felhasználni (DJ-ként).

Nagyon fontos továbbá tudni, hogy csak az a saját zene, amit „nulláról” készített egy producer. A remixek, bootleg-ek, mashup-ok, stb. NEM saját zenék, és egy-egy újonnan létrehozott zenében az esetlegesen felhasznált, máshonnan származó zenei részletek, hangminták, stb. jogi hátterét is rendezni kell.

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442