Hogyan válasszunk DJ-t az esküvőnkre?

A KSH adatai szerint évente kb. 35 ezer házasságkötésre kerül sor Magyarországon.

Újabb és újabb korosztályok döntenek a házasság mellett, változott és változik folyamatosan az évek során az esküvők jellege, programja is, alkalmazkodva az ifjú párok igényeihez, ízlésvilágához.
Mértékadó becslések szerint ma már az esküvők több mint felében DJ (is) szolgáltatja a zenét.

Az esküvő a párok életében az egyik legkülönlegesebb, életre szóló esemény. Fontos, hogy minden érintett, különösen azok, akiknek fizetünk is a szolgáltatásaikért, teljes mértékben tisztában legyenek felelősségükkel.
Képzeljük el például azt a helyzetet, amikor az esküvőnk zeneszolgáltatásával megbízott DJ "elfelejtette" tevékenységét legalizálni, esetleg az általa játszott zenékkel szerzői jogsértést követ el, és a hatóság pont a mi esküvőnkön foglalja le a lemezeit...
Sajnos léteznek ilyen felelőltlen DJ-k, akár olyanok is, akiknek egyébként komolynak, megbízhatónak tűnnek, profinak látszanak, rendezett weboldaluk van, stb.

A DJ Szövetség gondoskodik róla, hogy a fentihez hasonló problémák senkinek az esküvőjén ne forduljanak elő, így az Önökén, a Tiéteken se!
Készséggel segítünk, hogy sikerüljön a megfelelő, megbízható DJ-t kiválasztani.
A DJ Szövetség által ajánlott, megbízható szakemberek garantálják a legális, zavartalan működést, és a kiváló szórakozást a meghívottak számára, bármilyen széles körből, különböző helyekről és korosztályokból is érkezzenek.

DJ vagy zenekar?

Örök érvényű kérdés, amely szinte minden esküvő szervezésénél felmerül. Számos dologra érdemes odafigyelni, amikor zenekar felkérésén gondolkodunk:

• Valóban élőben játszik-e a zenekar?
  • Valóban műsort, produkciót ad-e a zenekar, vagy csak olcsó szintetizátorokkal, lélektelenül eljátsszák a legismertebb slágerek rossz feldolgozásait?
  • Rendelkezésre áll-e a megfelelő infrastuktúra (helyszín, színpad, hang- és fénytechnika, stb.) ahhoz, hogy a zenekari produkciónak ténylegesen értelme legyen?

Összességében elmondható, hogy amennyiben a költségvetésbe belefér, jelentősen fel tudja dobni az eseményt egy jó zenekar.
Nagyon fontos azonban, hogy ez valóban egy színvonalasan zenélő, igazi muzsikusokból álló, referenciákkal rendelkező, produkcióképes zenekar legyen. ÉS NE JÁTSSZON EGÉSZ ESTE! Egy kb. egy órás műsort adó, valóban zenekarként működő, színpadi koreográfiával, fix repertoárral rendelkező, esetleg saját számokat is játszó zenekar általában sokkal értékesebb, mint egy - akár kevesebb pénzért is - egész este játszó fél-amatőr vendéglátós csapat. A rövid, kifjezetten koncert jellegű műsor színesíti, gazdagítja az esküvő programját, míg a hosszú órákon keresztül játszott, egy hangszínen előadott dalok kifejezetten lehúzzák azt.

Mit kell tudnia a DJ-nek?

Amennyiben tehát anyagilag belefér, egy megfelelő technikai háttérrel lebonyolított rövid, ütős koncerttel nagyon fel lehet dobni az esküvő hangulatát. A hosszabb távú, folyamatos szórakoztatásra, a "hajnalig tartó mulatozásra" azonban a legalkalmasabb egy profi DJ. Itt is nagyon fontos azonban a PROFI szót hangsúlyozni. Nem feltétlenül profi az, aki annak mondja magát, akárhány évet is húzott már le a szakmában, vagy akármilyen naprakésznek tartja a saját zenei ízlését. A profi DJ széles zenei repertoárt képes játszani, a vendégek igényeihez maximálisan alkalmazkodva, de tudatos koncepciót követve, nem csak egyik számot, kívánságot játszva a másik után. Szakmaisága mellett a jogi-gazdasági-technikai háttere is megbízható, rendezett.

A profi (esküvői) DJ-k legfőbb ismertetőjelei:

• A kapcsolatfelvételt (telefon, e-mail) követően bármikor kész személyes találkozóra az ügyféllel, képes közösen megbeszélni az elvárásokat, kialakítani az elképzeléseket.
  • Írásban szerződik, számlaképes
  • Szerzői jogi háttere rendezett, megtalálható a www.legalisdj.hu weboldalon
  • A sok lehetőség közötti választásban az ügyfelet saját, egyedi erényeivel igyekszik meggyőzni, nem pedig a versenytársak bírálásával
  • Tud mikrofonba beszélni, a vendégekkel kommunikálni - de ez nem jelenti azt, hogy a DJ kiváltja a teljes rendezvény hivatalos ceremóniamesterének szerepét!
  • Egyszerűen kezelhető, de minden szükséges információt megadó, rendezett és profi honlapot üzemeltet, amelyen megtalálhatóak: neve, elérhetőségei, referenciái, fotók (nem túl sok!) a korábbi rendezvényekről, ahol dolgozott, és a szükséges (lehetőleg képekkel alátámasztott) információk a hang- és fénytechnikai hátteréről
  • Hangosítást, fénytechnikát (legalább alap szinten) minden esetben tud biztosítani a rendezvényre, ez az árajánlatában is szerepel, s érthetően el tudja magyarázni a hangrendszer paramétereit
  • A zenei stílus és a konkrét dalok kiválasztásában is előre tud dolgozni, együttműködve a megrendelővel, egyeztetve az elvárásokat, igényeket
  • Öltözködésében egyéni stílusát is megjelenít(het)i, de mindig megtiszteli a megrendelőt és a vendégeket, sosem igénytelen vagy slampos
  • Árai megfizethetőek, értékarányosak, de sohasem gyanúsan olcsóak. Ha egy DJ 30 ezer forint körül, hangosítással együtt elvállal egy esküvőt, az igen nagy kockázatokat rejt magában...
  • Nem feltétlenül, de a legtöbb esetben a profi DJ-k csapatban dolgoznak, céges formában működnek, így ha valamiért egyikük nem tudja vállalni a megjelölt időpontot, rögtön tud ajánlani egy kollégáját
  • Sem a buli közbeni alkoholfogyasztás, sem a dohányzás önmagában nem probléma egy DJ működése során, de fontos ezek mértékének, körülményeinek, stb. pontos, előzetes tisztázása

A DJ szerepe, feladata a széleskörű vendégsereg folyamatos szórakoztatása, elsősorban a formális, kötött programok (vacsora, köszöntők, koncert, játékok, stb.) lezajlottát követően. A vendégek kedvencei így gyenge minőségű feldolgozások helyett eredetiben szólhatnak egész este, és lendületes, fiatalos, de a szülők, rokonok számára is élvezhető műsort tud összeállítani. Emellett szükség esetén a rendezvény alatt is képesnek kell lennie háttérzenét, a programok közötti átkötések atmoszféráját biztosítani.
Utóbbit természetesen kiválóan kiválthatja egy "trubadúr"; egy bizonyos hangszeren (gitár, zongora, kürt, stb.) elegánsan játszó szólista, vagy akár egy diszkrét vonósnégyes is - mindez természetesen a pénztárca függvénye.

Amit soha, semmilyen körülmények között nem ajánlunk: összesen egy db szintetizátoron játszó, mindent ugyanazon az orrhangon éneklő, focistafrizurás haknizenész, akinél a legnagyobb sláger az Adzseszkó! :)

Na, akkor hol találok jó DJ-t, és a sok ajánlat közül melyiket fogadjam el?

Jogos a kérdés - és nem is könnyű. :) Nincs 1 db jó DJ, aki mindenkinél profibb, és minden esküvőre a legjobb. Eltérőek lehetnek a stílusok, az igények, és mindenki valaki mással találja meg a legjobban a közös hangot.

Fontos, hogy a fenti szempontokat mindig tartsuk szem előtt az ajánlatok elbírálásánál.

Alább megtalálható a kifejezetten esküvőkre (is) szakosodott DJ-k (folyamatosan bővülő) listája, akik minden szempontból jogszerűen, a szükséges technikai háttérel rendelkezve, a megfelelő szakmai színvonalon tudják ellátni az esküvői zeneszolgáltatás lebonyolításának összetett feladatait, és akikre mi is szívesen rábíznánk a saját esküvőnket. :)

Esküvői DJ-k a DJ Szövetség ajánlásával

www.lakodalomdj.hu
Barcsi Tamás