DJ-jogdíj 2017

Pontos teendők, információk DJ-k számára a másolt hangfelvételek jogosítására vonatkozóan

1. Általános információk a DJ-jogdíjról
  2. A jogosítás formái, lehetőségei (teendők, számlaszámok, stb.)
    1. Átalánydíjas jogosítás
    2. Példányonkénti jogosítás
    3. Alkalmankénti jogosítás
  3. További adminisztrációs teendők
  1. Általános információk a DJ-jogdíjról

A bárhol, bármilyen nyilvános helyen, eseményen zeneszolgáltatást végző DJ-k, amennyiben másolt hangfelvételeket (is) használnak, a törvény rendelkezései értelmében a többszörözést (másolást) kizárólag a jogtulajdonosok engedélyével tehetik. (Mindez az ún. "zártkörű rendezvényekre", céges bulikra, stb. is ugyanúgy vonatkozik; a rendelkezések értelmében nyilvánosságnak minősül minden olyan esemény, ahol a szűk családi, baráti körön kívüli személyek is részt vesznek.)

A hangfelvétel-előállítói jogtulajdonosok többszörözési engedélyét a DJ-k a közös jogkezelő szervezeten (MAHASZ) keresztül tudják megszerezni jogdíj megfizetése ellenében, három különböző módon.

A jogdíjak megfizetésénél a DJ Szövetség a MAHASZ-szal kötött megállapodása értelmében, az adatszolgáltatás és feldolgozás terén nyújtott együttműködésért és szolgáltatásért cserébe kedvezményt tud biztosítani a tagjai számára. Az Internet-en terjedő, súlyosan hamis híresztelésekkel szemben a DJ Szövetség semmilyen jogdíjat nem szed; a tagság, így a tagdíj megfizetése sem kötelező, a tagsággal, és az ezzel járó kedvezményekkel nem kötelező élni. Persze megéri, de ezt mindenki maga dönti el... :)

A DJ Szövetség tagjai a kedvezményt nem alanyi jogon kapják, hanem az év közben nyújtott rendszeres adatszolgáltatásért cserébe. A következő évben a kedvezményt CSAK az kapja meg a MAHASZ-tól, aki az év folyamán LEGALÁBB 16 alkalommal leadja a TOP 20-AS JÁTSZÁSI LISTÁJÁT.

2. A jogosítás formái, lehetőségei (teendők, számlaszámok, stb.)

FONTOS!

A másolt hangfelvételek jogosításához és a jogdíj megfizetéséhez a MAHASZ elektronikus rendszerébe (www.mahaszjogdij.hu) történő regisztráció kötelező!

A regisztráció elfogadásáról tájékozató E-mail megérkezését követően (max. 3 munkanap) pedig elengedhetetlenül szükséges - szintén a www.mahaszjogdij.hu oldalon - a jogosítási kérelem kitöltése. A jogosítási kérelem nélküli befizetés érvénytelen!

Amennyiben a felhasználó a DJ Szövetség tagjaként kéri a jogosítást, a regisztrációt és a jogosítási kérelem kitöltését a TAGDÍJ megfizetése UTÁN, de még a JOGDÍJ megfizetése ELŐTT tudja megtenni.

1. Átalánydíjas jogosítás

A MAHASZ-nak fizetendő éves átalány-jogdíj bruttó 91.000 Ft a Magyar DJ és Producer Egyesület tagjai számára (nem tagok számára bruttó 130.000 Ft). Ezért korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban, bármikor használhatsz másolt hangfelvételeket.

Amennyiben videodiszkót (is) csinálsz, az éves jogdíj összege tagoknak összesen bruttó 136.500 Ft, nem tagoknak bruttó 195.000 Ft. Ezért korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban használhatsz videoklipeket ÉS hangfelvételeket is. FONTOS! A díj hangfelvételekre vonatkozó részét (bruttó 91.000 Ft) a MAHASZ-nak, a videoklipekre vonatkozó részét (bruttó 45.500 Ft) a Phonojus Kft.-nek kell fizetni! Az éves jogdíjat megfizető DJ-k a MAHASZ-tól hologramos matricával ellátott kártyát kapnak, amely igazolja a jogosítást.

A MAHASZ, ill. a Phonojus Kft. pontos számlaszámai, illetve a jogosítással kapcsolatos további információk a www.mahaszjogdij.hu oldalon találhatók. A regisztrációt és a jogosítási kérelmet a fentieknek megfelelően, a DJ Szövetség tagdíjának befizetése után kell kitölteni, hogy automatikusan jogosult legyél a kedvezményes jogdíj fizetésére a MAHASZ-nál.

A Magyar DJ és Producer Egyesület tagdíja a MAHASZ felé átalánydíjat fizető tagjaink számára 24.000 forint egy évre. Új tagok számára egyszeri alkalommal van egy plusz 6000 forintos belépési díj, amit a további években már nem kell fizetni. A teljes összeg (30.000 forint) áfa-mentes.

Újonnan belépő (tehát plusz belépési díjat is fizető) tagjaink a belépés évében a teljes kedvezményt bizalmi alapon megkapják a MAHASZ-tól, de a következő évi kedevezményhez már KÖTELEZŐ az év folyamán legalább 16 játszási listát leadniuk, félévenkénti legalább 8-8-as bontásban. A listákat a DJ Szövetség online felületén lehet leadni. A listák leadásának segítségével a DJ Szövetség tagjai egyben a MAHASZ felé kötelező, a többszörözött hangfelvételekre vonatkozó adatszolgáltatásban is jelentős könnyítést kapnak.

Amennyiben az év folyamán nem kerül sor a 16 lista leadására a DJ Szövetség tagja által, úgy sem a könnyített adatszolgáltatási lehetőség, sem a következő évi jogdíjkedvezmény nem jár.

A tagdíj tartalmazza a hozzáférést az egyesület zeneletöltő oldalához is!

2. Példányonkénti jogosítás

Egy CD-lemez jogosítása a Magyar DJ és Producer Egyesület tagjai számára 1.429 + áfa (bruttó 1.815 Ft).

Nem tagok számára az összeg 2.039 Ft + áfa, azaz bruttó 2.590 forint.

Kizárólag CD formátumú, audio (.wav track-ek) formátumú hangfelvételeket tartalmazó lemezek jogosíthatók.

A másolt zenék tracklistáit Excel formátumban, az egyes hangfelvételek előadója és címe megadásával kell a www.mahaszjogdij.hu oldalon Excel-táblában feltölteni, az online jogosítási kérelemhez csatolva.

A jogosítási kérelem, a tracklista és a befizetés megérkezése után a MAHASZ postán küldi el a jogosítást igazoló hologramos matricát.

A példányonkénti jogosítást választó tagjaink számára az éves tagdíj 12.000 forint (+ új tagok számára egyszeri alkalommal van egy 6000 forintos belépési díj, amit a további években már nem kell fizetni). A teljes összeg (18.000 forint) áfa-mentes.

3. Alkalmankénti jogosítás

A pályát most kezdő vagy csak nagyon ritkán, alkalomszerűen dolgozó DJ-k számára a MAHASZ, a DJ Szövetség által szakmailag kidolgozott javaslat alapján 2011 óta egyszerű és könnyű jogosítási lehetőséget kínál.

A DJ fellépésein egy 8.819 Ft + áfa (bruttó 11.200 Ft) összegű, alkalmi jogdíj megfizetésével korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban használhatja másolt hangfelvételeit.

Amennyiben videodiszkót (is) csinál, az alkalmi jogdíj összege 13.228 Ft + áfa, azaz bruttó 16.800 Ft. Ezért korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban használhat videoklipeket ÉS hangfelvételeket is. FONTOS! A díj hangfelvételekre vonatkozó részét (bruttó 11.200 Ft) a MAHASZ-nak, a videoklipekre vonatkozó részét (bruttó 5.600 Ft) a Phonojus Kft.-nek kell fizetni!

Az alkalmi jogosítást kizárólag olyanok vehetik igénybe, akik az adott naptári évben korábban még nem diszkóztak, vagy ezen korábbi alkalmakra már szintén megfizették az alkalmankénti jogdíjat.

A DJ-k tevékenységét egy-egy körzetben a DJ Szövetség, illetve annak területi képviselői ellenőrzik, és ily módon igazolható, hogy az illető DJ valóban jogosult az alkalmi jogdíj fizetésére.

Az alkalmi jogosításra vonatkozó igényt legkésőbb három nappal a rendezvény előtt kell bejelenteni, a www.mahaszjogdij.hu oldalon.

Alkalmankénti jogosítást választó tagjaink számára az éves tagdíj 12.000 forint (+ új tagok számára egyszeri alkalommal van egy 6000 forintos belépési díj, amit a további években már nem kell fizetni). A teljes összeg (18.000 forint) áfa-mentes.

A fenti, kedvezményes jogdíjak mindegyike KIZÁRÓLAG a Magyar DJ és Producer Egyesületben az adott naptári évre érvényes tagság és az ehhez szükséges tagdíj megfizetése után érvényes!

A jogosítási kérelemnél a www.mahaszjogdij.hu oldal a DJ Szövetség rendszerével automatikusan egyezteti, hogy jogosult vagy-e a tagi kedvezményre, így neked ezzel nem kell bajlódnod.

Fontos tehát, hogy a www.mahaszjogdij.hu oldalon történő regisztrációkor, illetve a jogdíj befizetésekor a tagdíjad már rendezve legyen!

A Dj Szövetség tagjai számára érvényes számos további kedvezményről, szolgáltatásról itt olvashatsz.

A tagdíjat / belépési díjat az alábbi számlaszámra tudod befizetni bárhol az ország területén:

Magyar DJ és Producer Egyesület (OTP)

11786001-20160515

A jogdíj megfizetéséhez tartozó számlaszámok a www.mahaszjogdij.hu oldalon találhatóak, a regisztrációt követően.

3. További adminisztrációs teendők

Kérünk szépen e-mailben egy fotót az info@djszovetseg.hu címre, hogy elkészíthessük a tagkártyádat, amivel számos további vásárlási kedvezményt is igénybe vehetsz, országszerte több ezer
    elfogadóhelyen.

Az innen letölthető tagi nyilatkozatot pedig kitöltve, kinyomtatva, aláírva postán kérjük szépen a következő címre:

Magyar DJ és Producer Egyesület

1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8.

További információk a tagdíjról és a jelentkezésről »