DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

Magyar DJ és Producer egyesület - a sztori röviden

Több mint 12 éve működik, és ezalatt hosszú utat tett meg a DJ Szövetség. Amellett, hogy érdekképviseleti feladatokat lát el, igyekszik összefogni a szakmát, annak tagjait, a gyakorlatban is segíteni tevékenységüket, érvényesülésüket,
teremteni munkaadók és munkavállalók között, folyamatos információkkal ellátni az érintetteket.
Utóbbi különösen fontos, hiszen a DJ szakmához, a DJ-k munkavégzéséhez, a zenefelhasználással kapcsolatos szabályokhoz, stb. úgy tűnik, legalább annyian értenek Magyarországon, mint a focihoz. Fontos (volna) mindenkinek megérteni, hogy a szabályok közös és következetes betartása épp a DJ-k, producerek érdeke, hiszen így lehet elérni, hogy a DJ/producer tevékenység iránt nem elkötelezettek, azt nem komolyan vevők ne jussanak jogosulatlan versenyelőnyhöz, viszont a szakma stabil, megbízható tagjai tisztességes megélhetést kaphassanak munkájukért.

A DJ Szövetség nem annak vezetőit jelenti, hanem több mint 1000 tagját együttesen. A tagság nem kötelező; az általunk nyújtott számos kedvezmény és segítség pusztán egy lehetőség, amiről mindenki maga dönti el, szeretne-e élni vele. Az időnként sajnos felbukkanó rosszindulatú, sokszor buta és primitív támadásokkal szemben is folyamatosan erősödve, taglétszámunkat több mint 10-szeresére növelve, előnyös szakmai és egyéb megállapodások (ezekről lejjebb bővebben) segítségével fontos tényezőjévé váltunk a hazai zenei életnek. A Szövetség eddigi, 12 éves története nagyszerű példája a közös kitartásnak; a fejlődés legfontosabb eddigi állomásait az alábbiakban olvashatjátok el.
Ugyanezt tudjuk tanácsolni minden DJ-nek és producernek (és persze a szakmán kívüli érdeklődőknek is, az élet bármely területén): ha jól végzitek a munkátokat, kitartotok és fejlődtök benne, annak meglesz az eredménye. Ti szép lassan mentek előre, a rosszindulatú irigykedők, gúnyolódók pedig ott maradnak az út mentén. Tartsatok ki, dolgozzatok, sok sikert a következő legalább 12 évre is!


ALAPÍTÁS (10 fő) - MAGYAR LEMEZLOVAS EGYESÜLET

- Honlap elindulása
- Zeneletöltő oldal elindítása
- A Magyarországon hivatalosan forgalomba kerülő, a kiadók által promóciós célból az Egyesület rendelkezésére bocsátott hangfelvételeket a tagok ingyenes, zárt körű oldalon érhetik el, belehallgatási és letöltési lehetőséggel.
- Lassú, folyamatos növekedés a taglétszámban


Megállapodás az Euro Discount Clubbal: Az egyesület tagjai számára elkészülő tagsági kártya egyben vásárlási kedvezményekre is jogosít az EDC partnereinél, országszerte több mint 1000 elfogadóhelyen. (Pl. 8 Ft/liter kedvezmény az AGIP kutaknál)


Az egyesület minden tagja számára személyes oldal jön létre. Az oldal kétfunkciós:

 1. Itt belépve a tagok módosíthatják személyes adataikat, feltölthetik játszási listáikat, valamint letölthetik azokat a hivatalos dokumentumokat, amelyeket munkavégzéskor, a munkaadókkal való megállapodásnál tudnak felhasználni.
 2. A személyes oldalakon található nyilvános információk segítségével mind a munkaadók, mind az érdeklődő közönség megismerheti az egyes DJ-ket, kapcsolatba léphet velük, stb., a szervezet honlapján (www.djszovetseg.hu) keresztül.

Megállapodás véglegesítése a MAHASZ-szal:

 1. A korábbi években többször változó jogosítási módszerek egységesítése, választási lehetőségekkel a másolt hangfelvételek bármilyen hordozón történő felhasználására.
 2. A DJ Szövetség tagjai számára 30% kedvezmény a jogdíjból, a folyamatos, megbízható adatszolgáltatásért.


djfelvilagositas.hu oldal indulása:

 1. A DJ-k pontos, hiteles tájékoztatása a munkájukra, a szakmára vonatkozó kérdésekről, az Interneten keringő félreértelmezések, féligazságok, tévedések, nettó szamárságok helyett.
 2. Az oldal 2014-től "DJ Tudásbázis" néven, a DJ Szövetség megújult honlapjáról érhető el, vagy közvetlenül a www.djtudasbazis.hu címen.


Zenei megjelenések a DJ Szövetség tagjaitól
Saját zenéket (is) készítő tagjaink személyes oldalukon tölthetik fel új zenéjüket, aktuális megjelenésüket, a hozzá tartozó borítóval, infókkal, promóciós szöveggel, stb. együtt. A feltöltésekből összeállított hírlevél a DJ Szövetség teljes tagságához automatikusan eljut. Maguk a hangfelvételek a producer választása alapján felkerülhetnek a DJ Szövetség tagjai által használt, ingyenes, zártkörű zeneletöltő oldalra, és/vagy megadhatóak a különböző online zeneáruházak letöltési linkjei is.

 1. A producerek számára lehetőség, hogy zenéik a lehető legszélesebb körben eljussanak a hazai DJ-khez.
 2. A DJ-k új, aktuális hazai zenékhez jutnak hozzá, megismerik kollégáik, alkotótársaik újdonságait, ezeket bemutathatják a közönségüknek is.

Megállapodás a DJ Börze oldallal
A tagjaink által az oldalon feladott hirdetésekből automatikus hírlevél készül, amely hetente eljut a teljes tagsághoz. Ezáltal a szakmabeliek célzottan tudnak egymás között hirdetni, segítve az eladók és vevők gyorsabb, könnyebb, hatékonyabb egymásra találását.

Területi képviselői rendszer elindítása

 1. Egy-egy régióban a környékre és az ott tevékenykedő aktív és feltörekvő DJ-kre egyaránt jól rálátó, az ott működő vendéglátóhelyeket jól ismerő területi képviselő kezdi meg munkáját
 2. Szoros kapcsolatot tart a DJ Szövetség központi vezetésével
 3. A területi képviselőhöz bárki fordulhat kérdésekkel: a helyi DJ-knek segít az eligazodásban, jogszerű munkavégzésben, stb.
 4. Bizonyos időközönként helyi találkozókat szervez, ahol szükség esetén a vezetőség néhány tagja is megjelenik, és ahol a helyben dolgozó DJ-k, a környéken működő vendéglátóhelyek képviselői, stb. további kérdéseket tehetnek fel, megbeszélhetik közös, helyi ügyeiket, stb.
 5. Amennyiben bármilyen probléma, vita, illegális tevékenység, stb. merül fel, azt igyekszik helyi szinten, az érintettek bevonásával, tájékoztatásával, szükség esetén közvetítő tevékenység segítségével megoldani. Amennyiben ez nem vezet eredményre, a problémát jelzi a központi vezetőség felé, további segítséget kérve.

A DJ Szövetség által indított új, informatív oldal

 1. Minden DJ megtalálható rajta, aki a DJ Szövetség tagja, és bármilyen formában jogosítja másolt hangfelvételeit a MAHASZ-nál. (éves átalány, alkalmi jogdíj, CD-k példányonkénti jogosítása)
 2. Az oldalon a DJ-k nevére kattintva a weboldal látogatója azonnal eljut az adott DJ személyes oldalára
 3. A látogató/érdeklődő/munkaadó az oldalon keresztül DJ-t is tud rendelni rendezvényére
 4. Külön felsorolásban elérhetőek az esküvői DJ-k is
 5. Az oldalon megtalálhatóak a DJ Szövetség területi képviselői, akik helyi szinten tudnak segíteni bármilyen kérdés esetén, akár a DJ-knek, akár az őket kereső munkaadóknak, érdeklődőknek.

DJ-versenyek
A DJ Szövetség által elismert, az Elnökség illetékes tagja által szakmailag jóváhagyott, különböző országos és regionális DJ-versenyek nyertesei számára a DJ Szövetség 1 éves ingyenes tagságot ajánl fel. Tagság ily módon csak egy alkalommal szerezhető.


Megállapodás a Balaton Sounddal: a DJ Szövetség tagjai a fesztiválra az elérhető legolcsóbb ("early bird") áron vásárolhatnak jegyet, függetlenül attól, hogy mikor történik a jegyvásárlás.

A Budapest Music Expo (korábbi nevén "Hangfoglalás") kiállításon, a különböző résztvevőkkel való együttműködéseken továbblépve, a DJ Szövetség önálló előadást tart zenei alkotók, DJ-k és producerek részére a hangfelvételek hasznosításának, jövedelemgenerálásának lehetőségeiről.

30M HUF magyar producereknek
Az első jól látható, gyakorlatban is érzékelhető anyagi siker:
A DJ Szövetség és a MAHASZ közötti megállapodásnak, valamint a DJ Szövetség tagjainak megbízható, pontos adatszolgáltatásainak köszönhetően az év folyamán befizetett, a közös jogkezelő szervezet által a DJ-k felhasználásaihoz köthetően felosztott hangfelvétel-jogdíjakból kb. 30 millió forint jutott el közel száz magyar, független producerhez!
A DJ Szövetség erősődésével párhuzamosan az irigykedők, a hozzá nem értő, ám hangos és önmagukban nagyon magabiztos megmondóemberek rosszindulatú szamáráságai is folyamatosan felbukkantak a különböző Internetes oldalakon, blogokon, stb.

Éveken át rendezték a "hisztit", osztották az észt a médiában (különösen az interneten), rendszeresen támadták a DJ Szövetséget, annak vezetőit, a személyeskedésektől sem mentesen; sem a tényeket, a törvényeket, sem pedig a tényleges helyzetet, összefüggéseket nem ismerve, a zenei élet szereplőinek valós érdekeit nem értve. Ténykedésük azonban kifejezetten erősítette a DJ Szövetséget; a médiafigyelem hatására a szervezet nevével azok is találkoztak, akik korábban nem, a Szövetség egyre inkább megkerülhetetlen tényezővé vált, rengeteg további DJ és producer fedezte föl a szervezet előnyeit.

Különösen nagy segítséget jelentett a fenti szereplők közül az, akinek egy internetes híroldalon leközölt, valótlan állításokat tartalmazó írása miatt a DJ Szövetség jogerős helyreigazítási pert nyert, ezzel precedenst teremtve arra nézve, hogy Magyarországon sem lehet a nyilvánosság előtt büntetlenül hamis tényeket közölni, rágalmazni, rosszindulatú ostobaságot terjeszteni a kevésbé tájékozott, így sokszor az újságíróknak és egyéb nagyhangú "észosztóknak" kiszolgáltatott olvasók körében.

Talán leglátványosabb, immár 5 éve tartó együttműködésünkben a Ballantine’s a partnerünk; "Az Év DJ-je" megmérettetés során a szakmának és a közönségnek is lehetősége van kiválasztani a szerinte legjobb DJ-ket, producereket. 2006-ban még egy zártkörű, kisebb fogadás keretében csak egy Életműdíj átadására került sor (ezt elsőként B. Tóth László kapta), majd a folyamatosan növekvő, kategóriáiban is bővülő rendezvény mára a DJ- és producer szakma számára az egyik legfontosabb eseménnyé és díjjá nőtte ki magát.


folyt.köv.

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442