DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

A kérdésnek van egyrészt egy erkölcsi oldala: nem csak azért nem lopunk a boltban, mert más sem lop (vagy mert lebukunk), hanem mert eleve úgy neveltek minket a szüleink, hogy ami a másé, azt legfeljebb elkérhetem tőle; ha pedig valamilyen tárgyra, termékre szükségem van, azt megvásárolom. Gyakorlati szempontból pedig: aki lop vagy bármilyen törvénytelenséget követ el, nagy valószínűséggel előbb-utóbb elkapják. Természetesen mindenki gondolhatja, hogy őt ugyan nem fogják”, de a másolt zenékkel történő, illegális diszkózásnál a tapasztalatok azt mutatják, hogy igenis el fogják. Az elmúlt 2-3 évben legalább 150-200 DJ ellen indult büntetőeljárás jogosítatlan másolt hangfelvételek miatt, és a hatóságok továbbra is intenzív ellenőrzéseket folytatnak. Sokkal jobban megéri tehát a jogdíjat befizetni és nyugodtan dolgozni.

A DJ Szövetség, területi képviselői rendszere segítségével már nagyon jó rálátással rendelkezik az egész országban a DJ-kre (és a próbálkozókra is). Ha valaki a kollégákkal és a szakma érdekeivel szemben űzi ezt a tevékenységet, ez hosszú távon neki is rossz, hiszen ellenségei lesznek, nem fog tudni érvényesülni más helyeken, mert mindenütt rossz híre van, stb. Saját piaci értékét is jelentősen rontja, így kevesebbet tud keresni a DJ-zéssel. El kell fogadnia, hogy vannak szabályok, törvények, kötelezettségek, díjak, szükséges befektetések, stb., és ha ezeket teljesíti, ő is lehet sikeres DJ, tehetsége és szorgalma szerint.

Ha mindezt nem fogadja el, és továbbra is szembemegy a szakmával, akkor természetesen a jogvédő szervek, illetve hatóságok segítségét kérjük. De ha lehet, kerüljük el a hatósági eljárásokat, használjunk inkább szakmai-baráti érveket. A legtöbb embernek értelmesen el lehet magyarázni a törvényt és a szakma szabályait. Sajnos előfordul, hogy nem, de ekkor is a hivatalos utat kell választanunk; sem a DJ Szövetség, sem a MAHASZ nem hatóság, hogy önállóan eljárjon az illegális DJ-kkel szemben. Törvényes lehetőségeinknek megfelelő megoldást választva, a hatóságok munkáját segítve tudunk csak fellépni a szakmát tisztességesen űzők érdekében.

Mindig a legrosszabb megoldás azt gondolni, hogy „na jó, akkor én is csalok”: megfigyelhetjük, hogy a profi tolvajt mindig később kapják el, mint azt, aki életében először lop. Aki minden közlekedési szabályt megszeg, kevésbé bukik le, mint aki egyetlenegyszer átmegy egy piroson, mert nagyon siet a nagymamájához. Valahogy így működik a világ. :) Tartsuk be a szabályokat, így mi nyugodtan tudunk dolgozni, az illegális „próbálkozókat” pedig közösen ki tudjuk szűrni; minél jobban együttműködik a szakma, annál gyorsabban.

DJ Tudásbázis


elolvasom »

elolvasom »elolvasom »

elolvasom »
Miért érdemes tagnak lenni a DJ Szövetségben?

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442