DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

Mostanában elég gyakran lehet olvasni, hallani ezt a tévedést, ami a szerzői jogok ismeretének teljes hiányáról tanúskodik. Amivel természetesen semmi baj nincs, senki sem születik úgy, hogy egyből értene hozzá. A baj ott van, hogy egyesek ennek ellenére nagy hangon osztják az észt, és ezzel súlyosan félrevezetnek másokat.

A helyzet a következő:

1. A magáncélú másolás, bármilyen forrásból történik, a hatályos jogszabályok szerint nem jogsértő. Az Internet-ről való letöltés, szintén a hatályos jogszabályok alapján, magáncélú másolásnak minősül. Ha tehát bármilyen oldalról, saját, házi felhasználásunkra letöltünk egy zenét, az nem illegális.

2. A nem magáncélú többszörözéshez a jogtulajdonosok engedélyét, ahogy ez a fentebb leírtakban is olvasható, ismét csak a hatályos jogszabályok szerint, MINDEN ESETBEN a közös jogkezelő szervezetüktől kell megszerezni.

3. Ha tehát készítünk egy másolatot egy zenéről (pl. letöltjük), és ezt nem magáncélra tesszük (hanem például ún. nyilvános bemutatás, azaz diszkózás céljából), akkor nem csak lehetőségünk, hanem kötelességünk is jogdíjat fizetni, hiszen ezzel kapjuk meg a közös jogkezelő szervezeten keresztül a többszörözési engedélyt.

4. A jogdíj megfizetésével tehát SEMMILYEN illegális tevékenységet nem legalizáltunk. Ha a (bárhonnan) letöltött zenét magáncélra használjuk, nem követünk el jogsértést. Ha nem magáncélra töltjük le, akkor ehhez engedélyt kell szereznünk. Ha a közös jogkezelő szervezettől engedélyt szereztünk a többszörözésre (pl. letöltésre), akkor mindezt eleve jogszerűen, a jogtulajdonosok engedélyének birtokában tesszük, tehát semmilyen illegális tevékenység nem történik, amit legalizálni kellene.

Egy nagyon egyszerű ok-okozati összefüggés tehát az, amit egyesek össze szoktak keverni. Sokszor persze nem véletlenül: nem akarnak fizetni a zenéért, és ehhez mindenféle ideológiát gyártanak, amelyeket próbálnának elhitetni másokkal, és nem ritkán saját magukkal is. Aki azt állítja, hogy ő csak a Beatport-ról vásárolja a zenét, annak érdekes és érdemes lenne belenézni a fájlkönyvtárába… A mai világban, amikor szinte mindenki olyan mashup-okat, bootleg-eket, stb. (is) játszik, amelyek soha el nem érhetőek hivatalosan, akkor nem csak butaság, hanem álszent dolog is a jogdíjfizetés ellen ágálni.

DJ Tudásbázis


elolvasom »

elolvasom »elolvasom »

elolvasom »
Miért érdemes tagnak lenni a DJ Szövetségben?

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442