DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
2023. December 11.
Palotai Zsolt lánya átvette Az év DJ-je díjat

A DJ Szövetség által minden évben megrendezett szakmai szavazáson Az év DJ-je címet a sajnálatosan épp néhány héttel korábban elhunyt Palotai Zsolt kapta, amint arról a díjátadót követő napokban a sajtó is széles körben beszámolt.

Mivel épp ugyanebben az időpontban zajlott egy szűkebb körű megemlékezés, ahol a legendás DJ összes családtagja és barátja jelen volt, így a díj tényleges átadására a DJ Szövetség rendezvényén nem kerülhetett sor. Az ott jelenlévők félperces néma csenddel tisztelegtek a "Fater" előtt.

A napokban azonban Jeszenszky Zsolt, a DJ Szövetség elnöke meglátogatta Palotai Zsolt egykori otthonában a DJ özvegyét és lányát, és az ikonikus vinylgyűjtemény előtt állva Mona átvette a díjat (amely idén két különböző, egy "digitális" és egy "analóg" formát is öltött).

A család megköszönte a DJ-knek, akik Zsoltra szavaztak; a végeredménynek különös jelentőséget ad, hogy egyrészt már a halála előtt is kapott jelöléseket, ami jelzi, hogy munkásságát a tragikus eseménytől függetlenül is sokan elismerték, másrészt pedig az, hogy jelentős részben mainstream DJ-k szavazták meg az underground legnagyobb ikonját.

Zsolt özvegye viccesen hozzátette, hogy "elnézést attól a DJ-től, aki alap esetben nyerhetett volna, és esetleg úgy érzi, hogy Zsolt halála miatt maradt le a díjról". A gyászban is kedvesség, humor és méltóság. Őszinte részvétünk ezúton is a családnak.

Sajnos azonban muszáj a végén szólnunk azokról is, akikre a legkevésbé sem jellemző ez a fajta méltóság: akik a közösségi médiában vagy egyéb fórumokon néhány lájkért - vagy pusztán önmaguk hatása alá kerülve - a legkülönbözőbb módokon minősítették azt, hogy számos DJ a szavazatával is kifejezte tiszteletét az elhunyt mester iránt. Voltak, akik szerint ez "szégyen", "hullarablás", stb., vagy egyszerűen csak alpári stílusban, esetleg nagyon téves moralizálással jellemezték a díjat, illetve azokat, akik - szerintük - csak most fedezték fel Palotait.

Bármilyen okból is szavazott valaki Palotai Zsoltra, az a tisztelet jele, és ez a díj is az ő emlékét ápolja mind a család, mind a szakma számára; ez is egy kis darab az ő hagyatékában. Csakúgy, mint az Életműdíj, amit már 2010-ben, nem sokkal az 50 éves születésnapja előtt megkapott a DJ Szövetségtől.

Isten Veled, Palotai Zsolt!

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442