DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

A kiadó által adott "promóció" céljából adott zene azt jelenti, hogy magáért a zenét tartalmazó hordozóért, vagy a zenéhez való hozzáférésért a felhasználónak nem kell fizetnie, azt a kiadó elérhetővé tette számára annak érdekében, hogy megismerje, meghallgathassa, stb. De ha bármilyen más, üzleti célból szeretné felhasználni (sugárzás, többszörözés, nyilvános bemutatás, stb.), azért természetesen engedélyt kell kérnie és jogdíjat kell fizetnie. Például a rádiók is minden esetben fizetnek sugárzási jogdíjat, és ez minden zenére vonatkozik, köztük, sok-sok olyanra is, amelyeket a kiadók bocsátanak rendelkezésükre, promóciós célzattal. Ugyanígy a DJ-k is többszörözési (másolási) jogdíjat kell, hogy fizessenek akkor is, ha a másolatot promócióként kapták - kivéve természetesen, ha kizárólag otthon hallgatják azt.

A hangfelvételek nyilvános bemutatás céljából történő többszörözéséhez az engedélyt minden esetben a hangfelvétel- előállítók közös jogkezelő szervezetétől lehet megszerezni, és a közös jogkezelő szervezetek egy-egy országban minden hangfelvétel-előállítót képviselnek, függetlenül attól, hogy azok formálisan tagjai-e az adott szervezetnek.

A promóban kapott zenét magáncélra (meghallgatás, megismerés, stb.) használhatjuk fel, a nyilvános bemutatást, illetve az ebből a célból történő többszörözést (sem pénzért, sem ingyen) nem engedélyezheti egyedileg a hangfelvétel előállítója.

Egyetlen kivétel, ha kilép a közös jogkezelés alól: erről írásban kell nyilatkoznia a közös jogkezelő szervezet felé, a tárgyévet megelőző év szeptemberéig. Magyarországon eddig egyetlen jogosult sem tett ilyen nyilatkozatot, tehát a promóban kapott zenéket is - a magáncéltól eltérő felhasználás esetén - jogosítani kell. (Amennyiben a DJ éves átalány-jogosítással rendelkezik, a kérdés természetesen okafogyottá válik, hiszen az átalány minden hangfelvételre érvényes.)

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442