2020. March 31.

Bizonyára értesültetek a sajtóból, hogy 2020. március 24-től csökkennek a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei. A veszélyeztetett ágazatba tartozó vállalkozásnak minősülő mentesített tevékenységek a DJ-k esetében jellemzően az alábbiak:

az előadó-művészet (TEÁOR és TESZOR 9001),
az előadó-művészetet kiegészítő tevékenység (TEÁOR és TESZOR 9002),

amennyiben ezeket tényleges főtevékenységként végzi a vállalkozás.

Tényleges főtevékenységnek az a tevékenység minősül, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott.

HA ÍGY VAN, NINCS TEENDŐD, VAGYIS JOGOSULT VAGY A MENTESSÉGRE.

A teljes lista és a teljes körű tájékoztatás a NAV weboldalán olvasható.

Könnyítések a kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata)

A 2020 februárjában már a Katv. hatálya alá tartozó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozás 2020. március, április, május, és június hónapra mentesül a főállású, illetve nem főállású kisadózó után fizetendő tételes adó megfizetése alól. Az adófizetési kötelezettség alóli mentesülés nem befolyásolja a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot és az ellátások összegét.

"Vegyes szórakoztatás":

Tudomásunkra jutott, hogy számos DJ a vállalkozásába nem a fenti (9001 és 9002) tevékenységeket vette fel (fő) tevékenységnek, hanem az alábbit:

TEÁOR 9329 - Máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység

Mivel ez jelenleg nem szerepel a mentesített tevékenységek listáján, amennyiben a vállalkozásnak más bevétele nincs, megfontolható a vállalkozási átmeneti szüneteltetése. Különösen azért fontos ez a hónap végén, hisz a KATA minden olyan hónapra megfizetendő, amely időszakban legalább 1 napig aktív (nem szüneteltetett) státuszú volt a vállalkozás arra való tekintet nélkül, hogy a valóságban dolgozott-e a vállalkozó vagy épp állított-e ki számlát.

AMENNYIBEN SZÜNTELTETNI SZERETNÉD A VÁLLALKOZÁSODAT, EZT TEHÁT MINDIG A KÖVETKEZŐ HÓNAPTÓL KEZDVE TEHETED, ÉS A TÁRGYHÓ UTOLSÓ NAPJÁIG KELL AZ ÜGYFÉLKAPUN BEJELENTENI.

A DJ Szövetség emellett állásfoglalást kér a NAV-tól arra vonatkozóan, hogy mentesülhetnek-e a KATA megfizetése alól azok a DJ-k, akik a 9329-as TEÁOR szám alatt, de ténylegesen előadóművészeti tevékenységet végeztek.

Mivel június 30-ig szünetel a végrehajtás, ezért ha ez az állásfoglalás számunkra pozitív lesz (amire minden esély megvan), akkor a mentesség ugyanúgy érvényes lesz, tehát nem keletkezik utólagosan megfizetendő adózási kötelezettség akkor sem, ha a vállalkozást a DJ nem szünetelteti.

Bár a DJ Szövetség nem tud konkrét adózási, könyvelési tanácsokat nyújtani, szeretnénk tagjaink számára iránymutatást biztosítani ebben a kérdéskörben is.

A Billingo.hu-n olvasható friss blogbejegyzés például meglehetősen alaposan bemutatja az egyéni vállalkozás szüneteltetésének folyamatát, ajánljuk figyelmetekbe az itt található cikket.

További kérdés esetén kérjük, keressétek fel könyvelőtöket, illetve kérjetek tanácsot DJ társaitoktól, segítsetek egymásnak az online is intézhető ügyek helyes kezelésében.