A mai, folyamatosan és dinamikusan változó, fejlődő piaci körülmények, a megváltozott technikai lehetőségek és felhasználói szokások közepette is, a szerzői jogi törvények és a közös jogkezelés intézménye garantálja, hogy a zenei alkotók felhasznált alkotásaik után jogdíjban részesüljenek. Ehhez némi adminisztrációra van szükség, hiszen ha senki nem tud egy zene létezéséről, ha nem azonosítható annak alkotója, vagy ha nincs információ arról, hogy pontosan hol és mikor használták azt, akkor a kifizetés is fizikailag lehetetlen. A jogdíjak beszedésének és felosztásának, általában a közös jogkezelés intézményének, melyet a világ minden fejlett országában alkalmaznak, szigorú szabályai vannak. Ezen szabályok mentén az alkotók számára a megélhetés, a felhasználók számára pedig a zene legális felhasználásának számos formája válik lehetővé.

Amennyiben segítségre van szükséged a zenéid lejelentésében, valamint az utánuk járó jogdíjak minél hatékonyabb beszedésében, bátran keresd fel a DJ Szövetséget.

Ha kifejezetten producerként szeretnél segítséget kérni, fordulhatsz a szövetséghez közvetlenül a producer@djszovetseg.hu címen.