DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

A felvett név, művésznév, stb. a polgári névhez hasonlóan jogi védelemben részesül, és a jog különleges elbírálásban részesíti azokat, akik tevékenységükkel valamely területen nagy nyilvánosság előtt ismertséget szereznek. Ez esetben ugyanazon a néven, ugyanazt vagy hasonló tevékenységet csak névváltoztatással, de legalábbis újabb betű, toldalékszó, kötőjel, stb. betoldásával végezheti az újabb személy. Példa erre Hegedűs Géza, ismert író és Hegedűs D. Géza színművész. Történetesen a Vágóállat és Hús Terméktanács elnökét is Hegedűs Gézának hívják - természetesen neki nem kell megkülönböztető jelzést használnia.

Ha DJ-ként használunk egy nevet, és ezzel ismertté válunk (természetesen nem kell világhír, a nyilvános szereplések, plakátok, stb. tökéletesen elegendőek), ugyanezen a néven nem csak DJ, de általában zenei alkotói, szórakoztatói tevékenységet sem végezhet más.

A gyakorlati érvényesítés azonban természetesen problémába ütközik, a leggyakrabban a következőbe: Ki volt előbb???

Ezt sokszor nehéz bizonyítani, néha még megállapítani is. Előfordulhat akár az is, hogy két ember valóban szinte egy időben vált ismertté ugyanazon a néven, ugyanolyan tevékenységi körben, de legalábbis egyikük sem tudja érdemben bizonyítani, hogy "ő volt előbb".

Ha valamelyikük ezt hiteles dokumentumokkal (pl. plakátok, szórólapok, sajtómegjelenések, stb.) tudja igazolni, akkor jobb helyzetben van, de ez még nem biztos, hogy elegendő. Amennyiben ugyanis feltűnik valaki más a színen, de azt szeretnénk, hogy az újabb illető ne használhassa a nevet, ez természetesen jogvitát eredményezhet. Amennyiben a második illető nem hagy fel a névhasználattal, úgy az első személynek bírósághoz kell fordulnia. A bizonyítás kényszere azonban az övé: ha szeretné, hogy a bíróság eltiltsa a második illetőt a név használatától, neki kell a bíróság felé hiteles dokumentumokat bemutatni, alapot szolgáltatva az eltiltáshoz. Mindez hosszú ideig is eltarthat.

Megfordul a helyzet, vagyis a bizonyítás kényszere akkor, ha a név már le van védetve; ez esetben egy sima személyes/ügyvédi felszólítás alapvetően elegendő, mely tartalmazza a tényt, hogy a második illető jogsértően használja a védett nevet. Ha nem hagy fel ezzel, akkor azonnali bírósági felszólítást lehet neki küldeni, hiszen a bíróság felé ott van az igazolás (levédett név). Így ha a második illető szeretné bizonyítani, hogy márpedig ő használta korábban ezt a nevet, de nem védette le, a bizonyítás kényszere őt terheli, és a levédett névvel szemben lényegesen nehezebb dolga lesz.

Összességében tehát alapvetően két lehetőség van arra, hogy megakadályozz másokat a (művész)neved használatában.

1. Az Artisjus önkéntes nyilvántartást vezet a szerzők művészneveiről is, az Előadóművészi Jogvédő Iroda) pedig ugyanígy az előadókéról. Ha saját zenéket írsz, ezeket természetesen amúgy is feltétlenül érdemes lejelenteni az Artisjus-nál ahhoz, hogy jogdíjat kaphass utánuk, s érdemes a művésznevedet is lejelenteni a szerzemények mellé. (Az EJI-nél előadóként ugyanígy.) Az önkéntes nyilvántartás azt jelenti, hogy mindez nem kötelező - és pénzbe sem kerül. Amennyiben valaki ugyanezen a néven regisztrálni akar, egyik jogkezelő szervezet sem fogja ezt lehetővé tenni neki. Ettől még természetesen fellépést vállalni, nyilvánosság előtt szerepelni fog tudni ezen a néven, s ennek megakadályozására neked kell a fent említett procedúrát (személyes, majd pedig ha szükséges, bírósági felszólítás) végigjárnod.

2. A név levédése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál történhet, díj ellenében (alapköltség 75 ezer forint egytől háromig terjedő áruosztályra (tevékenységi körre), ami növekszik akkor, ha további tevékenységi területeken sem akarod, hogy bárki ezt a nevet használja). Ezt védjegyoltalomnak hívják, és 10 évig érvényes. Az oltalom elbírálási idejét (kb. 1,5 év) követően visszamenőleg is érvényes - ez azt jelenti, hogy ha az elbírálási idő alatt nem támadták meg a védjegyet (levédett nevet), akkor ha bárki ugyanezt a nevet a beadás napját követően használta, azt már jogszerűtlenül tette. A védjegy annak életbe lépését („lajstromozását”) követően is megtámadható, ez esetben azonban a bizonyítás kényszere a másik felet terheli, ismét neki kell tehát bizonyítania, hogy az adott nevet ő már a védjegybejegyzésre irányuló kérelmedet megelőzően használta. S még ekkor is jelentős előnyben vagy, hiszen ha ezt ő bizonyítja ugyan, de te fel tudod mutatni, hogy a bejegyzési kérelmet megelőzően is már te használtad korábban a nevet, illetve ismert voltál ezen a néven, akkor a birtokodban lévő védjegyoltalomnak köszönhetően eleve és továbbra is kizárólag te használhatod ezt a nevet. A védjegyoltalom tehát sokkal erősebb jogokat garantál számodra, így általában megéri. A bejegyzési díjon felül a szükséges ügyvédi munkadíj gyakorlatilag ugyanennyi, de a DJ Szövetség jogásza a tagok számára természetesen ingyen rendelkezésre áll.

DJ Tudásbázis


elolvasom »

elolvasom »elolvasom »

elolvasom »
Miért érdemes tagnak lenni a DJ Szövetségben?

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442