DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

A nem eredeti, tehát (másolt, többszörözött, stb.) hangfelvételek felhasználása minden esetben a közös jogkezelő szervezettől kapott engedélyhez kötött. Az Internet-ről a számítógépünkre történő letöltés mind jogi, mind technikai értelemben többszörözésnek minősül. Az online zeneáruházaknál, így pl. a Beatport felhasználói szabályzatában is elolvasható, hogy a megvásárolt és letöltött hangfelvételek kizárólag magáncélra használhatóak. Bármilyen más felhasználáshoz engedély ("többszörözési licensz") szükséges.

LÁSD: https://knowledgebase.beatport.com/kb/article/000115

Az "A" rész "16. Limitations of Content Usage and Copyright." cikkében a 3. bekezdés vonatkozik erre:
A "Download" is a purchased Product that you can (1) transfer to a compatible portable device, (2) save to your hard drive with unlimited playback time, or (3) burn to a CD/DVD, in each case for personal private use only and not for commercial or public use or distribution. Beatport shall have no liability for lost, damaged, or destroyed Downloads. [...]

Magyarul:

A "Letöltés" egy vásárolt termék, amit (1) áttehetsz egy kompatibilis hordozható eszközre, (2) lementhetsz egy merevlemezre korlátlan lejátszási idővel, vagy (3) kiírhatsz CD/DVD-re, minden esetben magánfelhasználásra, és nem kereskedelmi, nyilvános használatra vagy forgalmazásra. A Beatport nem vállal felelősséget az elveszett, sérült vagy megsemmisült "Letöltésekért". [...]

Attól tehát, hogy megvásárolunk egy zenét egy online áruházból - ami nagyon helyes, hogy legálisan tettük - még nem szereztünk engedélyt arra, hogy azt a hangfelvételt nyilvánosan is bemutassuk. A különböző blogokon, fórumokon gyakran feltett kérdés („miért kell még egyszer fizetnem ugyanazért?”) tehát eleve hibás: nem ugyanazért fizetünk!

Egyszer megvásároljuk a zenét magáncélú felhasználásra, egyszer pedig szükséges valamilyen formában engedélyt szereznünk a nyilvános bemutatás céljából történő felhasználásra is. Szemléletes példa lehet, hogy ha legálisan, benzinkútnál tankoltunk az autóba (nem pedig valamilyen szőkített, háztartási fűtőolajjal, stb. járunk), és az üzemanyag árában nagy arányú útadó is benne foglaltatik, attól még ha fel akarunk hajtani az autópályára, ugyanúgy meg kell vennünk a matricát, amely kifejezetten az autópálya használatára jogosít fel.

DJ Tudásbázis


elolvasom »

elolvasom »elolvasom »

elolvasom »
Miért érdemes tagnak lenni a DJ Szövetségben?

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442