Minden tévedés, hibás értelmezés, szándékos félrevezetés, vagy akár nettó ostobaság közül ez talán a legveszélyesebb. Ugyanis olyanoktól is hallani néha, akik a zenefelhasználás jogi hátterével nagyon nincsenek tisztában, ám nagyhangúak és magabiztosak, és a médiában (újságokban, weboldalakon, blogokon, stb.) lehetőségük van tévképzeteik hangoztatására, hozzáértő benyomását keltve, és félrevezetve számos jó szándékú olvasót; követőt. Nagyon fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk a zene, a szakma kérdéseiről, és ne az ilyen kiabáló-fröcsögő megmondóemberekre figyeljünk. (Például 2013-ban a DJ Szövetség jogerősen pert is nyert egy ilyen „újságíróval” szemben.)

Amennyiben a jogtulajdonosok – közös jogkezelő szervezetükön keresztül – a felhasználó számára engedélyt adnak a hangfelvételek többszörözésére, illetve a másolatok felhasználására, onnantól kezdve az „illegális” szónak már maga a használata is értelmezhetetlen. Ha a felhasználó engedélyt kapott a többszörözésre (jogdíj megfizetésén keresztül), akkor az általa készített másolat legális.
Tény, hogy sajnos az illegális zenefelhasználás az elmúlt években tömeges méreteket öltött, és mind a zeneipar, mind az érdekvédelem, mind a hatóságok komoly hátrányban vannak a kalózokkal szemben. Az is tény, sajnos, hogy bizonyos felhasználási formák teljes mértékben elterjedtek, megállíthatatlanok. Szinte mindenki tölt le zenét a netről - legtöbb esetben sajnos ingyen. Ezzel ugyan komoly károkat okoz az alkotóknak, akik így nem kapnak pénzt a munkájukért, de semmilyen jogsértést nem követ el, ha magéncélra teszi.

Az internetről történő letöltés ugyanis magáncélú másolatnak minősül. A másolat viszont nem magáncélú, ha az nyilvános bemutatás céljából történik. (Már maga az engedély nélküli többszörözés, másolás a bűncselekmény, nem is kell, hogy bemutatás történjen.)

Ha viszont a felhasználó engedélyt szerez a jogtulajdonosoktól a többszörözésre, akkor ezt legálisan teszi, tehát nem az illegális tevékenységét “legalizálja”, hanem eleve jogszerűen jár el, a jogtulajdonosok jóváhagyásával készíti el a másolatokat. A jogtulajdonosok a jóváhagyást közös jogkezelő szervezetükön keresztül, többféleképpen adhatják meg, ennek egyik módja az átalánydíjas jogdíjfizetés. A jogtulajdonosok és a felhasználók között tehát megállapodás születik. Ezzel a megállapodással, lehetőséggel évente sok száz DJ él, ily módon jogszerűen, legálisan tudnak diszkózni, a mai kor követelményeinek megfelelően, amikor nagyon gyorsan születnek újabb és újabb zenék, sokszor csak az Internet-en keresztül lehet ezekhez hozzájutni, nincs idő megvárni a maxi megjelenését, mert már jön is a következő zene. Ugyanakkor az alkotók joga sem sérül: a közös jogkezelő szervezeteken keresztül jövedelemhez jutnak munkájukért, nem pedig ingyen használják fel azt mások.